Trafikverket inför krav på digital rapportering av miljödata!

Tillsammans med byggbranschen har Trafikverket utvecklat ett digitalt arbetssätt som ger oss möjlighet att löpande följa upp miljöpåverkan i våra bygg- och driftentreprenader. Digitalisering av miljödata är en förutsättning för att aktivt arbeta mot våra klimatmål.

Det innebär nya rutiner och arbetssätt för både Trafikverket och våra leverantörer. Vi använder en gemensam branschstandard för att kommunicera miljödata, BEAst (Byggbranschens Elektroniska Affärsstandard). Det gör att varje leverantör kan nyttja sina egna systemstöd för att sedan skicka in data till Trafikverkets interna system ELSA.

För att alla ska hinna anpassa sina system och rutiner införs kraven stegvis i nya upphandlingar från mitten av mars 2024.

Vi riktar in oss på de stora utsläppskällorna i dessa projekt, vilket innebär att tunga lastbilar och tunga arbetsmaskiner ska ingå i den digitala drivmedelsredovisningen.

Läs mer här: Mer om digital miljödatarapportering

Kontaktpersoner:

Line Dahlberg, line.dahlberg@trafikverket.se

Bengt Hellman, bengt.hellman@trafikverket.se

 

By |2023-12-19T15:40:41+00:00december 19th, 2023|Marknad och upphandling, Nyheter, Okategoriserade|Kommentarer inaktiverade för Trafikverket inför krav på digital rapportering av miljödata!